Cea de a V-a Reuniune a Lumii Ruse pe tema
Limba rusă astăzi și mâine
, 3-4 noiembrie 2011, Sankt-Petersburg

 

A devenit deja o tradiție ca reuniunile Fundației Lumea rusă, să se organizeze în perioada 2-5 noiembrie a fiecărui an marcându-se astfel și Ziua Independenței Rusiei (4 noiembrie). În cele două zile efective alocate lucrărilor reuniunii au loc secțiuni științifice și mese rotunde pe temele propuse dinainte, toate dedicate, cum e și firesc, limbii și culturii ruse. Astfel, la cea de a V-a Reuniune, organizată în 2011 la Sankt Petersburg (precedentele s-au desfășurat la Moscova) au funcționat secțiuni și mese rotunde pe următoarele sfere tematice: Limba rusă ca fundament al Rusiei; Limba rusă în lumea contemporană; Centrele ruse și cabinetele Lumii ruse; Limba rusă ca limbă de stat; Limba rusă în mass media . Anul 2011 fiind anul în care s-au marcat în toată lumea 300 de ani de la nașterea lui Mihail Lomonosov, o sesiune specială fiindu-i dedicată marelui savant rus și în cadrul acestei manifestări, vizionându-se și un interesant film documentar, realizat special pentru evenimentul menționat.

De regulă, toate aceste manifestări cu caracter informativ, dar și științific, sunt însoțite de manifestări culturale de mare profesionalism menite să-i facă pe participanți să se bucure de frumusețile limbii și culturii ruse, să conștientizeze valoarea lor și să dorească să le popularizeze acasă și oriunde în lume. Un mare impact îl au îndeosebi excursiile organizate cu vizitarea principalelor obiective turistice. De data aceasta, în afara excursiei tip tur de oraș, au fost vizitate muzeele reprezentative: Ermitajul și Palatul Ecaterinei din Țarskoe Selo (actualmente, localitatea Pușkin).

La manifestarea de față, din România au fost cinci participanți (trei din București, unul din Cluj Napoca și unul din Timișoara).