Primul Festival Internațional al Limbii Ruse,
2010-2011

În perioada 2010-2011 Asociația Internațională a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă (MAPRJAL) cu sprijinul Fundației « Lumea nouă » și a Ministerului Rus al Educației, a organizat Primul Festival Internațional al Limbii Ruse care i-a unit și susținut pe toți iubitorii acestei limbi și culturi. Această manifestare vine ca urmare a succesului înregistrat cu doi ani înainte la Primul Festival European al Limbii Ruse, unde România a fost reprezentată doar de un singur cadru didactic.

Profesori, studenți, elevi, dar și alți doritori (indiferent de vârstă și profesie) din întreaga lume au luat parte la un program amplu de selecție, constând în trei tururi de concursuri ce vizau cunoașterea limbii, culturii și istoriei ruse, precum și interpretarea de cântece rusești. Primul tur, organizat online, a presupus rezolvarea unor teme textuale (25 de întrebări), iar profesorilor rusiști li s-a propus o temă cu caracter didactic (efectuarea unui conspect de lecție de limbă rusă pe tema « Rusia astăzi » ). Din cei peste 51 de mii de concurenți din 72 de țări, în turul doi au participat aproape 2000, din care cca 500 au ajuns în finală și au fost invitați la Sankt Petersbug, în noiembrie 2011. Proba din turul doi a presupus scrierea unui eseu pe tema « Ce așteptări am de la întâlnirea mea cu Rusia? » , cele mai interesante eseuri fiind publicate într-un volum.

Pe parcursul festivalului, într-o serie de țări, precum Polonia, Kazahstan, Maroc, SUA și China au fost organizate Zilele culturii ruse , desfășurate tot sub semnul competiției de cunoaștere a limbii și culturii ruse. La o astfel de manifestare a participat și un grup de studenți de la Universitatea din București (Polonia, 2010), care a obținut locul trei, iar doi dintre studenți au fost selecționați pentru finala de la Sankt Petersburg.

Finaliștii ajunși la Sankt Petersburg au mai trecut prin câteva probe de concurs soldate cu premii, iar cei mai talentați la muzică au oferit câte un număr de scenă la spectacolul final, unde au asistat și participanții la cea de a V-a Asamblee a Fundației « Lumea rusă » .  

***

Pentru prima dată am avut ocazia și plăcerea de a participa la un Festival de limba rusă în septembrie 2010, festival la nivel european, care a avut loc la Varșovia. Atunci am făcut parte dintr-o delegație de șapte studenți de la Universitatea din București. Bucuria cea mare a fost când am aflat că sunt unul din cei doi căștigători români ai concursului, care va participa la etapa finală a acestui festival, de data aceasta la nivel internațional, organizat în noiembrie 2011 la Sankt-Petersburg.

La Festivalul internațional au participat șaptezeci de țări din întreaga lume, iar limba rusă a fost liantul care a unit toată această multiculturalitate. Deschiderea oficială a Festivalului s-a desfășurat la Casa Tineretului din Țarskoe Selo, unde ni s-a urat bun venit, am fost felicitați că suntem participanți și încurajați să aprofundăm studiul limbii și culturii ruse. În decursul celor patru zile cât a durat Festivalul, au fost organizate mai multe activități, printre care: concursuri legate de cunoașterea faptelor de limbă și cultură, precum și cele care urmăreau aptitudinile artistice ale participanților, excursii cu vizitarea principalelor obiective turistice (de pildă: turul de oraș, Palatul lui Petru și Pavel, Ermitajul, Palatul Ecaterinei din satul Pușkin), seri ale muzicii tradiționale rusești la Teatrul Mariinsk. Toate acestea mi-au dat prilejul să iau contact direct cu viața și cultura poporului rus, atât cea din trecut, cât și cea prezentă. De asemenea, am realizat că, fiind atât de departe de casă, nu m-am simțit deloc ca într-o țară străină, dimpotrivă, toate mi-au fost familiare, ceea ce s-a datorat în special cunoașterii limbii ruse. Un lucru extraordinar al Festivalului este faptul că am cunoscut o mulțime de oameni din cele mai diverse țări ale lumii (Cuba, Indonezia, Brazilia, Israel, etc) cu care am legat prietenii, am făcut cunoștință cu cultura fiecăruia, acest lucru datorându-se tot cunoașterii limbii ruse. Încheierea Festivalului a fost organizată la același hotel la care am fost cazați, atmosfera fiind una extrem de călduroasă și plăcută, am cântat cântece rusești, am dansat, s-au recitat poezii. Tuturor ne-a părut rău că se termină și că trebuie să ne despărțim, dar ne-am propus să continuăm să ne dedicăm aprofundării cunoștințelor legate de această minunată limbă și cultură.

Mulțumesc pe această cale organizatorilor acestei manifestări de înaltă clasă – Asociației Internaționale a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă (MAPRJAL) –, dar, mai ales, celor care au făcut posibilă participarea mea la cele două etape ale Festivalului de limba rusă – Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România.